Tentoonstelling Bestemming Drachten nog tot 7 oktober te bezoeken!

Baggerkolonie/Human Power Plant, Melle Smets en Kris De Decker

It Eilân, Henk Hofstra

Zoetwaterwereld, William Speakman

Reisbureau Zonderling, Yasser Ballemans

 Foto’s: Vika Ushkanova 

Vrijdag 29 juni opende de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 in De Sluisfabriek. Met hun reële en surreële ideeën nodigen Henk Hofstra, Yasser Ballemans, William Speakman en Melle Smets & Kris De Decker het publiek uit om Drachten met andere ogen te gaan ontdekken. Met kunstwerken en prototypes dragen zij bij aan de Visie Waterfront Drachten en bevragen zij de rol die kunst kan spelen bij gebiedsontwikkeling.

Melle Smets & Kris De Decker – Human Power Plant – Smets en De Decker onderzoeken met de Human Power Plant de mogelijkheden van een moderne samenleving, gedreven door menselijke spierkracht. In Drachten richten zij hun aandacht op een steunpilaar van de Nederlandse economie: de baggerindustrie. In De Sluisfabriek maken zij het publiek deelgenoot van hun onderzoek naar een baggerboot op spierkracht èn kun je zelf testen hoeveel energie jouw spieren opwekken.

William Speakman – Zoetwaterwereld – William Speakman filmde onder het oppervlak van verschillende wateren in en rondom Drachten. Zijn video-installatie Zoetwaterwereld dompelt je onder in een schemerig grensgebied, een wereld tussen licht en donker. Onbekende onderwaterlandschappen doemen op uit de duisternis en waterplanten zweven als droomresten voorbij.

Reisbureau Zonderling – Yasser Ballemans – Een week lang woonde Yasser Ballemans in Reisbureau Zonderling, een huisje op een 7-meter hoge paal voor De Sluisfabriek. Drachtsters brachten hem hier eten en drinken, maar ook verhalen en objecten die te maken hebben met bijzondere locaties in Drachten. Bezoek het reisbureau en ontdek tips om op avontuur te gaan in Drachten.

Henk Hofstra – It Eilân – Aan het drijvende sculptuur-eiland van Henk Hofstra dat visies voor het toekomstige Waterfront verbeeldt, bouwde menig Drachtster mee. De vraag hoe het Waterfront vorm moet krijgen, stelt Hofstra namelijk het liefst aan Drachtsters zelf. Op 7 september 2018 wordt It Eilân te water gelaten.

Stadsmarkeringen

De tentoonstelling maakt deel uit van Bestemming Drachten, een initiatief van de gemeente Smallingerland voor stadsmarkeringen in de vier windrichtingen van Drachten. Impressies van de kunstwerken voor Noord-, Oost- en Zuid-Drachten zijn ook te zien in de tentoonstelling.

Bestemming Drachten 2018 is tot en met 7 oktober te bezoeken op vrijdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur. Adres: Tussendiepen 6, Drachten