Locatie Zuid

Bekijk hier de video die werd gemaakt op locatie zuid in januari 2017. Dubbel klik op de video voor weergave op volledig scherm.

Studio Frank Havermans

KAPKAR / A7-29 X FT

Het kunstwerk dat Frank Havermans voorstelt voor de locatie aan de zuidkant van Drachten, bij afslag 29 van de A7, zal in het weidse landschap zeker de aandacht trekken. Het object dat verschijnt aan de horizon lijkt net te zijn geland maar zou ook zo weer kunnen vertrekken. De stalen constructie doet denken aan een ruimteschip of een kraan, maar ook aan een stadspoort. De beweging die de voorbijganger in KAPKAR / A7-29 X FT denkt waar te nemen klopt: het kunstwerk reageert op het ritme van het verkeer. Het ‘vliegbootachtige’ element bovenin beweegt langzaam omlaag wanneer het rustig is op de weg. Neemt de verkeersdrukte toe, dan stijgt het.

 

Impressie KAPKAR / A7-29 X FT, Frank Havermans

 

Bij de ontwikkeling van het concept nam Frank Havermans reizen als uitgangspunt. Vaak wordt reizen ervaren als ongemak en is het doel om zo snel mogelijk op de plek van bestemming te komen. Havermans onderzoekt echter de reis zelf, het onderweg zijn. De verwondering over al die gehaaste medereizigers: waar komen ze vandaan en waar gaan ze naar toe? Maar ook, het verschil in tijd die de langzame reiziger, de wandelaar of fietser ervaart, ten opzichte van degene die rijdt of vliegt. Het kunstwerk wordt geplaatst op de zijwanden van de fietstunnel die onder de A7 ligt. Precies op een punt in het landschap waar wandelaar, fietser en automobilist elkaar kruisen. Op deze plek krijgt het kunstwerk ook de functie van een stadspoort die stad en land op bijzondere wijze met elkaar verbindt.

Voor de technische realisatie van KAPKAR / A7-29 X FT kijkt Havermans naar technieken uit de traditionele scheepsbouw. Niet voor niets verwijst het ontwerp naar een portaalkraan van een scheepswerf. De verbondenheid van de Friezen met water en scheepsbouw is historisch en de scheepswerf van Drachten stond aan de basis van de industrie in deze streek. Bij de realisatie van het ontwerp wil Havermans dan ook zoveel mogelijk samenwerken met het lokale bedrijfsleven.

Over Frank Havermans

Frank Havermans (Breda, 1967) is kunstenaar en ontwerper. Havermans ontwikkelt interventies op locatie die opgevat kunnen worden als voorstellen voor stedelijke verandering. Hij gebruikt een breed architectonisch spectrum voor zijn ontwerpen: van gebouwen tot autonome installaties en van meubels tot ruimtelijke inrichtingen. Hierbij is zijn fascinatie voor industriële elementen zoals kranen, bruggen, voer – en vliegtuigen en industriehallen duidelijk herkenbaar.

Havermans’ werk komt voort uit een gecombineerde interesse voor architectuur, stedelijke dynamiek, constructies, zwaartekracht en tastbaarheid. In een wereld waarin alles draait om efficiency, snelheid en standaardisering verbeeldt Havermans verschillende, op maat gemaakte en innovatieve oplossingen.

Havermans voltooide zijn opleiding aan de AKV|St Joost te Breda. Zijn werk was buiten Nederland oa te zien op de 7e Architectuurbiënnale in São Paulo. Deze inzending van het Nai getiteld ‘Tangible Traces – Dutch Architecture and Design in the making’ was daarna ook te zien in Hongkong, Wenen, Jakarta en in Arnhem. In Nederland werd zijn werk oa geëxposeerd in het Van Abbemuseum in Eindhoven, in Fort Asperen en in het Stedelijk Museum ‘s Hertogenbosch.

www.frankhavermans.nl