Henk Hofstra

Henk Hofstra – it Eilân

Drachtster kunstenaar Henk Hofstra nodigt de bewoners van Drachten en omgeving uit om samen met hem plannen te maken voor de toekomst van de Westkop op de Tussendiepen. Momenteel kan de natuur haar gang gaan in grote gedeeltes van het landschap. Daarnaast zijn er op het terrein bedrijven gevestigd en wordt in de oude Sluisfabriek gewerkt aan het ontwikkelen van een creatieve hotspot.

Plannen voor de toekomst van het gebied zijn nog niet concreet: alles is hier nog mogelijk. Het is daarmee een uitzonderlijke plek waar ruimte is voor experiment en innovatie. Het heeft de potentie om een geliefde plek te worden waar bewoners van Drachten naartoe kunnen gaan voor natuur, cultuur of recreatie. Hofstra is één van de vier kunstenaars die gevraagd is een impuls te geven aan de ontwikkeling van het gebied door een visie op de toekomst van de Tussendiepen te verbeelden.

Kennis over het gebied en ideeën voor het toekomstige gebruik zijn alom aanwezig in Drachten. Hofstra vroeg zich daarom af: Hoe zouden de Drachtsters zelf hun eigen omgeving opnieuw vormgeven geven als zij hun fantasie de vrije loop mochten laten? In september 2017, tijdens Expeditie Westkop Tussendiepen zette Hofstra een brievenbus op een uitzichtpunt op de Westkop waarin bezoekers hun dromen voor het gebied in de vorm van een brief of tekening konden posten. De voorstellen van de Drachtsters variëerden van een stadstuin tot een waterpark.

 

Henk Hofstra, Expeditie Westkop Tussendiepen, september 2017. Foto: Vika Ushkanova

Wat nu nog fantasie is wordt in 2018 een beetje echter. Samen met de kunstenaar werken deelnemers tijdens vijf workshops in het voorjaar van 2018 aan de verbeelding van hun idee. Met de kennis en materialen die in Drachten aanwezig zijn worden de plannen van de deelnemers uitgewerkt tot een sculpturale assemblage. Deze sculptuur, in de vorm van een eiland, verbeeldt de potentie van het gebied en de inventiviteit van haar omwonenden. Tijdens de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 in de Sluisfabriek wordt het sculpturale eiland symbolisch losgesneden van het vaste land en begint het haar eigen reis naar de toekomst van Drachten.

Over Henk Hofstra

De Friese kunstschilder, beeldhouwer en grafisch ontwerper Henk Hofstra (Terwispel, 1952) initieert en ontwikkelt veelal spraakmakende, vervreemdende en soms ook vertederende kunstprojecten in de openbare ruimte. Vaak zijn Hofstra’s projecten een antwoord op een maatschappelijke situatie of een reactie op wat er zoal om ons heen gebeurt, maar ook een instrument om veel mensen naar een bepaalde plek te krijgen en discussies op gang te brengen.

In 2007 liet Hofstra een straat, waar eerder de Drachtstervaart liep, blauw schilderen en noemde het project Water is Leven (2007-2014). Deze blauwe straat (Het Moleneind) symboliseerde de Drachtstervaart, die sinds ’66/’67 gedempt was. Het was bedoeld om een einde te maken aan de discussie over het al dan niet heropenen van de vaart. Volgens Hofstra bracht het water leven terug in het dorpscentrum van Drachten en werd het politieke vraagstuk positief beantwoord door de kunst.

www.henkhofstra.nl