Henk Hofstra

Bouw mee aan It Eilân met Henk Hofstra

Workshops in De Sluisfabriek tijdens Bestemming Drachten 2018

 

Henk Hofstra, Expeditie Westkop Tussendiepen, september 2017. Foto: Vika Ushkanova

 

Henk Hofstra is één van de vier kunstenaars die voor Bestemming Drachten gevraagd is een impuls te geven aan de ontwikkeling van het Waterfront Drachten door toekomstvisies te verbeelden. De vraag hoe het Waterfront vorm moet krijgen stelt Henk Hofstra echter het liefst aan de Drachtster zelf. Daarom organiseert hij een serie workshops tijdens de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 in De Sluisfabriek, waarin hij iedereen uitnodigt samen met hem te bouwen aan beelden voor de toekomst. Alle creaties worden verwerkt in een drijvend sculptuur-eiland dat in september te water wordt gelaten.

De Westkop van bedrijventerrein De Tussendiepen is onderdeel van Waterfront Drachten. Het gebied wordt momenteel ontwikkeld. Plannen voor de toekomst zijn nog niet concreet: alles is hier nog mogelijk. Het is daarmee een uitzonderlijke plek waar ruimte is voor experiment en innovatie. Een plek die de potentie heeft uit te groeien tot een geliefde bestemming voor natuur, cultuur of recreatie.

Kennis over het gebied en ideeën voor het toekomstige gebruik zijn er in de eerste plaats bij de Drachtsters zelf. In september 2017, tijdens Expeditie Westkop Tussendiepen, plaatste Hofstra een brievenbus op een uitzichtpunt op de Westkop waarin bezoekers hun dromen voor het gebied in de vorm van een brief of tekening konden posten. De voorstellen van de Drachtsters varieerden van een stadspark tot een waterpark, en van een ecologisch natuurgebied tot megalomane architectonische gebouwen.

De volgende stap is het tastbaar maken van deze dromen. Henk Hofstra vraagt aan deelnemers van de workshops om objecten of materialen mee te nemen die te maken hebben met mogelijke nieuwe bestemming voor het gebied. Vervolgens gaan we bouwen, zagen, boetseren en schilderen aan een grote, drijvende driedimensionale collage waarin al deze ideeën zijn verwerkt. Vanaf september wordt het kunstwerk te water gelaten en zal het aanmeren op verschillende locaties in het Waterfront gebied.

De workshops zijn op de volgende dagen van 11.00 – 15.00 uur:

Vrijdag 29 juni [vol]

Zaterdag 30 juni

Vrijdag 6 juli

Zaterdag 7 juli

Vrijdag 13 juli

Zaterdag 14 juli

Aanmelden via: info@taak.me

Er is plek voor maximaal 20 personen

Over Henk Hofstra

De Friese kunstschilder, beeldhouwer en grafisch ontwerper Henk Hofstra (Terwispel, 1952) initieert en ontwikkelt veelal spraakmakende, vervreemdende en soms ook vertederende kunstprojecten in de openbare ruimte. Vaak zijn Hofstra’s projecten een antwoord op een maatschappelijke situatie of een reactie op wat er zoal om ons heen gebeurt, maar ook een instrument om veel mensen naar een bepaalde plek te krijgen en discussies op gang te brengen.

In 2007 liet Hofstra een straat, waar eerder de Drachtstervaart liep, blauw schilderen en noemde het project Water is Leven (2007-2014). Deze blauwe straat (Het Moleneind) symboliseerde de Drachtstervaart, die sinds ’66/’67 gedempt was. Het was bedoeld om een einde te maken aan de discussie over het al dan niet heropenen van de vaart. Volgens Hofstra bracht het water leven terug in het dorpscentrum van Drachten en werd het politieke vraagstuk positief beantwoord door de kunst.

www.henkhofstra.nl