Henk Hofstra

In Drachten is er veel te ontdekken, uit te dagen en zichtbaar te maken. Vooral de kop van de Tussendiepen kent een uitzonderlijke situatie. Hier ligt de aantrekkelijkheid in het niet ingevulde. Wat is de potentie van de Westkop als plek voor natuur, cultuur, recreatie en ontmoeting? En hoe kun je Drachtsters betrekken bij de ontwikkeling van het terrein?

Deze vraag stelt de Friese kunstenaar Henk Hofstra het liefst aan de Drachtsters zelf. Om de fantasie te prikkelen nodigt hij het publiek uit op een uitkijkpunt dat komt te staan op het gebied van Kijlstra Beton. Met zicht op het onontgonnen gebied van de Tussendiepen wordt iedereen uitgenodigd om toekomstvisies met elkaar te bespreken. Deze ideeën kunnen vervolgens worden gepost in een brievenbus. Op deze manier zetten we gezamenlijk een stap naar de toekomst. Henk Hofstra geeft met deze interventie invulling aan de laatste halte van Expeditie Westkop Tussendiepen op 22, 23 en 24 september 2017.

 

Installatie Henk Hofstra

In 2018 gaat het uitkijkpunt de hoogte in. Henk Hofstra ontwerpt namelijk een uitkijktoren die naast de vergaderplek en brievenbus zal verrijzen. Iedereen kan hier, met een weids uitzicht op het gebied, de gedachten de vrije loop laten.

Over Henk Hofstra

De Friese kunstschilder, beeldhouwer en grafisch ontwerper Henk Hofstra (Terwispel, 1952) initieert en ontwikkelt veelal spraakmakende, vervreemdende en soms ook vertederende kunstprojecten in de openbare ruimte. Vaak zijn Hofstra’s projecten een antwoord op een maatschappelijke situatie of een reactie op wat er zoal om ons heen gebeurt, maar ook een instrument om veel mensen naar een bepaalde plek te krijgen en discussies op gang te brengen.

In 2007 liet Hofstra een straat, waar eerder de Drachtstervaart liep, blauw schilderen en noemde het project Water is Leven (2007-2014). Deze blauwe straat (Het Moleneind) symboliseerde de Drachtstervaart, die sinds ’66/’67 gedempt was. Het was bedoeld om een einde te maken aan de discussie over het al dan niet heropenen van de vaart. Volgens Hofstra bracht het water leven terug in het dorpscentrum van Drachten en werd het politieke vraagstuk positief beantwoord door de kunst.

www.henkhofstra.nl