William Speakman

Zoetwaterwereld

Zoetwaterwereld, William Speakman. Foto: Vika Ushkanova

Stap je de installatie van William Speakman in De Sluisfabriek binnen dan betreed je een hele andere wereld. Speakman filmde onder het wateroppervlak van verschillende wateren in en rondom Drachten. Zoetwaterwereld dompelt je letterlijk onder in een schemerig grensgebied, een wereld tussen licht en donker in. Onbekende zoetwaterlandschappen doemen op uit de duisternis en waterplanten slierten als droomresten voorbij. Zo zou een amfibie zich kunnen voelen, een wezen dat leeft tussen water en land.

William Speakman liet het publiek al eerder ervaren hoe het is om een amfibie te zijn. Als onderdeel van de Expeditie Westkop Tussendiepen in september 2017 bedacht hij avontuurlijke snorkeltours in de Drachtstervaart. Deelnemers konden, met lichtgewicht amfibiedier op de rug, zich even een axolotl, salamander of kikker voelen. Op de kade liep het publiek met deze wonderlijke optocht mee.

In zijn videoinstallatie ZoetwaterwereldĀ speelt Speakman met een wisselend perspectief. De toeschouwer voelt zich zowel de duiker die filmt, als het dier dat wegschiet tussen de algen. Hij richt zijn aandacht op de overgangsgebieden tussen twee biotopen in. Want, net als bij moerassen, zijn dat vaak de gebieden die zo aantrekkelijk zijn voor dieren en planten om te leven. Veel moerasland is er in Friesland niet meer. In plaats daarvan zijn er strak omkaderde polders en vaarten. Overzichtelijk, maar die inkadering leidt ook tot een monocultuur. Met Zoetwaterwereld toont Speakman ons een wereld die dichtbij, maar tegelijkertijd ook onbekend is.

 

William Speakman, Zoetwaterwereld

 

William Speakman, Zoetwaterwereld

 

 

……………….

Over William Speakman

William Speakman (UK, 1968) woont en werkt in Breda. Speakman stelt met zijn werk vragen over de manier waarop wij het landschap inrichten en beleven. Het slechten van grenzen en het opzoeken van het onbekende speelt daarbij een belangrijke rol. Zijn installaties hebben elementen van sculptuur, schilderkunst en architectuur en zijn vaak opgebouwd uit zowel natuurlijke als artificiƫle materialen. Vaak zoekt hij naar herbestemmingen van bestaande ruimtes of niet gerealiseerde ontwerpen. Zo hergebruikte hij verschillende expositieruimten als zaaghok, kookhok, duikcabine en zelfs hennepkwekerij. Doordat het publiek deel uitmaakt van de installatie en zo de overgang ervaart van de ene werkelijkheid naar de andere, is de toeschouwer zelf de mobiele factor in de installatie. William Speakman studeerde aan de AKV|St Joost in Breda.

www.williamspeakman.com

 

Snorkeltours in de Drachtstervaart tijdens Expeditie Westkop Tussendiepen, 2017.

Foto’s: Vika Ushkanova