William Speakman

Net als bij Expeditie Westkop Tussendiepen in 2017 verdiept William Speakman zich in wat er leeft in het overgangsgebied tussen land en water. Samen met duikers en cameramensen, gespecialiseerd is in onderwater filmen gaat hij opnames maken in het grensgebied tussen water en land.

Met zijn film wil Speakman de bijzondere en specifieke ecologie van het Waterfront in beeld brengen. Hierbij zal langzaam van perspectief worden gewisseld tussen duiker en onderwaterorganismen. Zo worden de organismen levensgroot, terwijl de cameraman vanuit de beleving van een microbe de wereld om zich heen waarneemt.

De beelden worden voor de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 tot een installatie verwerkt waarbij de bezoeker zich ondergedompeld waant in het leven onder water. Met projecties in een afgesloten ruimte en gebruik van indringend geluid wordt een meeslepende en omvattende ervaring teweeggebracht.

 

William Speakman in 2017 

Amphibious

Als eerste onderdeel van Expeditie Westkop Tussendiepen op 22, 23 en 24 september 2017 bedacht William Speakman een avontuurlijke snorkeltour. Deelnemers aan de expedities kunnen zo de onderwaterwereld van Drachten ervaren.

William Speakman wil met zijn kunst ervaringen bieden die alle zintuigen prikkelen. Het perspectief op de omgeving, bezien vanuit de schimmige onderwaterwereld is fascinerend. Snorkelaars bevinden zich op een grensgebied tussen twee werelden, zoals een amfibie. Speakman versterkt dit beeld door amfibie-achtige (lichtgewicht) dieren te ontwerpen die door de deelnemers op de rug mee worden gedragen. Vanaf de kant kan het publiek deze wonderlijke optocht in het water volgen.

 

Foto: Willem Kolvoort

Hoe meer biodiversiteit onder en bij het water, hoe interessanter het gebied voor natuurrecreatie. Speakman pleit dan ook voor meer variatie in lokale plant – en diersoorten. De menselijke behoefte aan variatie wordt veelal weerspiegeld in ons koopgedrag: kleding, huizen, auto’s en andere materiële zaken zijn er in alle soorten en maten. Wereldwijd is de biodiversiteit echter als gevolg van consumentisme en schaalvergroting in snel tempo verarmd. Speakman bedacht daarom voor de Westkop ook een lange termijnvisie, gericht op het verrijken van het ecosysteem in en aan het water. Onderdeel van dit plan is het afzinken van een kunstmatig rif waardoor een aantrekkelijk leefgebied ontstaat voor vissen en planten. Het rif bevindt zich onder een pier waarop een huisje staat. Hier zijn foto exposities zodat het publiek kan volgen hoe de natuur zich onder water ontwikkelt. Daarbij wil Speakman een moerasgebied creëren met verschillende soorten waterplanten, een soort onderwatertuin. Zo wordt niet alleen de natuur een handje geholpen maar verbetert ook de leefomgeving van de mens.

Over William Speakman

William Speakman (UK, 1968) woont en werkt in Breda. Speakman stelt met zijn werk vragen over de manier waarop wij het landschap inrichten en beleven. Het slechten van grenzen en het opzoeken van het onbekende speelt daarbij een belangrijke rol. Zijn installaties hebben elementen van sculptuur, schilderkunst en architectuur en zijn vaak opgebouwd uit zowel natuurlijke als artificiële materialen. Vaak zoekt hij naar herbestemmingen van bestaande ruimtes of niet gerealiseerde ontwerpen. Zo hergebruikte hij verschillende expositieruimten als zaaghok, kookhok, duikcabine en zelfs hennepkwekerij. Doordat het publiek deel uitmaakt van de installatie en zo de overgang ervaart van de ene werkelijkheid naar de andere, is de toeschouwer zelf de mobiele factor in de installatie. William Speakman studeerde aan de AKV|St Joost in Breda.

www.williamspeakman.com