Yasser Ballemans

Yasser Ballemans – Reisbureau Zonderling

In de buurt van de Sluisfabriek verrijst tijdens de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 een sculpturale studio op een hoge paal in het landschap. Hier sluit kunstenaar Yasser Ballemans zich gedurende een week op. Deze zonderling neemt een frisse blik op het gebied met zich mee en nodigt de Drachtsters uit om hun omgeving ook eens te bekijken met de ogen van een vreemde.

Met materialen en attributen die de Drachtsters aanleveren maakt Ballemans gedurende zijn week van eenzame opsluiting kunstwerken met de thema’s ontdekken en ontdekkingsreizen. Naast eten en drinken vraagt hij Drachtsters om objecten, verhalen en foto’s die te maken hebben met een, voor hen, bijzonder stukje Drachten. In ruil voor hun gift krijgen zij een door de kunstenaar samengestelde ontdekkingsgids. Door zijn bijzondere positie als buitenstaander hoopt Yasser Ballemans Drachtsters te inspireren om op een nieuwe manier naar hun omgeving te kijken. Hij nodigt hen uit om met de gids op ontdekkingsreis te gaan in hun eigen stad. Het avontuur ligt namelijk om de hoek!

Na de week van opsluiting zakt de studio van de zonderling naar beneden. Daar is vanaf dan een installatie van kunstwerken te zien, gemaakt van materialen uit de omgeving en geïnspireerd op de verhalen van Drachtsters. Ook zal Reisbureau Zonderling tijdens de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 het startpunt zijn van ontdekkingstochten door Drachten en workshops die Ballemans organiseert.

In 2017 nam Yasser Ballemans de Drachtsters ook mee op ontdekkingsreis, maar dan naar de toekomst. Tijdens de theatrale performance Science Fiction, onderdeel van Expeditie Westkop Tussendiepen, werd het publiek deelgenoot gemaakt van de onvoorstelbare toekomstscenario’s die bij de innovatieve afdelingen van technologische bedrijven in Drachten op de tekentafel liggen. Rondom een kampvuur, op het terrein van Kijlstra Beton, werden toehoorders door theatermaakster Janneke de Haan en actrice Marjolein Ley uitgedaagd om zich een beeld te vormen van deze onbekende, nieuwe wereld.

 

Science Fiction, Yasser Ballemans in samenwerking met Janneke de Haan en Marjolein Ley, september 2017. Foto: Vika Ushkanova

Over Yasser Ballemans

Yasser Ballemans (NL, 1981) zoekt in zijn werk naar een natuurlijke vorm voor kunst in het maatschappelijke domein. Rituelen en feesten hebben daarbij zijn speciale interesse. Hij gelooft dat kunst bij uitstek in staat is onze rituele beleving te versterken. Zo gaf Ballemans publieke rituelen vorm op bijvoorbeeld de Parade in Den Bosch en de carnavalsoptocht in Willemstad, Curaçao. Ook de sculpturen die hij in de openbare ruimte maakt tonen zijn rituele beeldtaal. Zo heeft hij zich met zijn Triomfboog (2013) tijdens muziekfestival Lowlands laten inspireren door het oude gebruik van het oprichten van erepoorten bij feestelijke gelegenheden.

http://www.yasserballemans.nl