Yasser Ballemans

 

Foto: Sieta Stel Fotografie

Wie vanaf zaterdag 23 juni over De Tussendiepen in het Westen van Drachten rijdt of wandelt ziet iets opmerkelijks. Voor De Sluisfabriek staat een gebouwtje, bevestigd op een 7-meter hoge paal. En ook al zie je nauwelijks teken van leven, het gebouwtje wordt bewoond. Hier huist kunstenaar Yasser Ballemans in zijn zelfbenoemde Reisbureau Zonderling. Een week lang sluit Yasser zich in afzondering in het reisbureau op. Niet alleen gaat hij hier in eenzaamheid op een innerlijke ontdekkingstocht, ook is hij volledig afhankelijk van de giften van Drachtsters. Elke dag, om 18.00 uur precies komen Drachtsters hem voeden: met eten en drinken, maar ook met objecten, foto’s en verhalen over Drachten. Met deze inbreng gaat Yasser in Reisbureau Zonderling aan de slag. Hij voegt iets toe, verandert, kneedt en vormt, totdat er een tentoonstelling van bijzondere objecten ontstaat. Na een week, op zaterdag 30 juni tijdens Simmerdeis, theater – en muziekfestival, zakt het reisbureau naar de grond en opent de zonderling de deuren voor publiek. Iedereen is dan welkom om te komen ontdekken welke geheimen Drachten al die tijd verborgen hield. En om vervolgens met al deze verhalen zelf op onderzoek te gaan in eigen stad!

Welk verhaal heb jij voor Reisbureau Zonderling?

Elke Drachtster heeft wel een mooi verhaal of herinnering over de eigen stad. Vaak speelt water hierin een rol. Drachten heeft van oudsher een sterk huwelijk met water, een verbintenis die bij de ontwikkeling van het Waterfront Drachten opnieuw onder de loep wordt genomen. Speciaal vraagt de Zonderling dan ook om herinneringen, objecten en foto’s die iets prijsgeven over deze bijzondere relatie van Drachtsters met water. Elke dag van de week neemt een andere organisatie, bedrijf of instelling de taak op zich om in een speciaal hiervoor ontworpen kar Reisbureau Zonderling te voeden met inspiratie. Daarnaast kan elke Drachtster een eigen verhaal kwijt op een ansichtkaart die op verschillende plekken in Drachten te vinden is. Welke herinnering aan water heb jij voor Reisbureau Zonderling?

Na zaterdag 30 juni, als Reisbureau Zonderling geopend is als onderdeel van de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 vindt een aantal workshops plaats waarbij het herontdekken van Drachten centraal staat. Deze workshops zijn op 15 juli, 26 augustus en 9 september.

Meer informatie en aanmelden? Houd www.bestemmingdrachten.nl in de gaten of mail naar info@taak.me

Reisbureau Zonderling is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds. Met dank aan: Corn Metaalbewerking RN Machinebouw, BKF, Kijlstra, IBH, en uiteraard iedereen die Reisbureau Zonderling komt voeden: Craftwurk, De Blauwe Roek, Openbare Bibiotheek Drachten, www.leeneenfries.nl, Museum Dr8888, Simmerdeis en de Beve Tussendiepen.

 

Yasser Ballemans in 2017

In 2017 nam Yasser Ballemans de Drachtsters ook mee op ontdekkingsreis, maar dan naar de toekomst. Tijdens de theatrale performance Science Fiction, onderdeel van Expeditie Westkop Tussendiepen, werd het publiek deelgenoot gemaakt van de onvoorstelbare toekomstscenario’s die bij de innovatieve afdelingen van technologische bedrijven in Drachten op de tekentafel liggen. Rondom een kampvuur, op het terrein van Kijlstra Beton, werden toehoorders door theatermaakster Janneke de Haan en actrice Marjolein Ley uitgedaagd om zich een beeld te vormen van deze onbekende, nieuwe wereld.

 

Science Fiction, Yasser Ballemans in samenwerking met Janneke de Haan en Marjolein Ley, september 2017. Foto: Vika Ushkanova

Over Yasser Ballemans

Yasser Ballemans (NL, 1981) zoekt in zijn werk naar een natuurlijke vorm voor kunst in het maatschappelijke domein. Rituelen en feesten hebben daarbij zijn speciale interesse. Hij gelooft dat kunst bij uitstek in staat is onze rituele beleving te versterken. Zo gaf Ballemans publieke rituelen vorm op bijvoorbeeld de Parade in Den Bosch en de carnavalsoptocht in Willemstad, Curaçao. Ook de sculpturen die hij in de openbare ruimte maakt tonen zijn rituele beeldtaal. Zo heeft hij zich met zijn Triomfboog (2013) tijdens muziekfestival Lowlands laten inspireren door het oude gebruik van het oprichten van erepoorten bij feestelijke gelegenheden.

http://www.yasserballemans.nl