Yasser Ballemans

 

Foto: Sieta Stel Fotografie

In juni 2018 stond een gebouwtje, bevestigd op een 7-meter hoge paal, voor De Sluisfabriek. Hier woonde kunstenaar Yasser Ballemans in zijn zelfbenoemde Reisbureau Zonderling. Een week lang sloot hij zich in afzondering in het reisbureau op, volledig afhankelijk van de giften van Drachtsters. Elke dag kwamen Drachtsters hem voeden: met eten en drinken, maar ook met objecten, foto’s en verhalen over Drachten. Met deze inbreng ging Yasser in Reisbureau Zonderling aan de slag, totdat het gebouwtje vol stond met bijzondere objecten. Na een week, tijdens Simmerdeis, theater – en muziekfestival, zakte het reisbureau naar de grond en opende de zonderling de deuren voor publiek.

Nu is Reisbureau Zonderling te vinden in de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 in De Sluisfabriek (tot en met 7 oktober). Kom ontdekken welke geheimen Drachten verborgen houdt!

Welk verhaal heb jij voor Reisbureau Zonderling?

Elke Drachtster heeft wel een mooi verhaal of herinnering over de eigen stad. Vaak speelt water hierin een rol. Drachten heeft van oudsher een sterk huwelijk met water, een verbintenis die bij de ontwikkeling van het Waterfront Drachten opnieuw onder de loep wordt genomen. Speciaal vroeg de Zonderling dan ook om herinneringen, objecten en foto’s die iets prijsgeven over deze bijzondere relatie van Drachtsters met water. In de week dat Reisbureau Zonderling hoog op een paal stond nam elke dag een andere organisatie, bedrijf of instelling de taak op zich om het reisbureau te voeden met inspiratie. Daarnaast kon elke Drachtster een eigen verhaal kwijt op een ansichtkaart die op verschillende plekken in Drachten te vinden was. Welke herinnering aan water heb jij voor Reisbureau Zonderling?

Tijdens de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 organiseert Yasser een aantal workshops waarbij we tips voor het reisbureau gaan verbeelden, bezoeken en delen in een alternatieve reisgids. Lees hier meer!

Reisbureau Zonderling is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds. Met dank aan: Corn Metaalbewerking RN Machinebouw, BKF, Kijlstra, IBH, en uiteraard iedereen die Reisbureau Zonderling komt voeden: Craftwurk, De Blauwe Roek, Openbare Bibiotheek Drachten, www.leeneenfries.nl, Museum Dr8888, Simmerdeis en de Beve Tussendiepen.

………………….

Yasser Ballemans in 2017

In 2017 nam Yasser Ballemans de Drachtsters ook mee op ontdekkingsreis, maar dan naar de toekomst. Tijdens de theatrale performance Science Fiction, onderdeel van Expeditie Westkop Tussendiepen, werd het publiek deelgenoot gemaakt van de onvoorstelbare toekomstscenario’s die bij de innovatieve afdelingen van technologische bedrijven in Drachten op de tekentafel liggen. Rondom een kampvuur, op het terrein van Kijlstra Beton, werden toehoorders door theatermaakster Janneke de Haan en actrice Marjolein Ley uitgedaagd om zich een beeld te vormen van deze onbekende, nieuwe wereld.

 

Science Fiction, Yasser Ballemans in samenwerking met Janneke de Haan en Marjolein Ley, september 2017. Foto: Vika Ushkanova

Over Yasser Ballemans

Yasser Ballemans (NL, 1981) zoekt in zijn werk naar een natuurlijke vorm voor kunst in het maatschappelijke domein. Rituelen en feesten hebben daarbij zijn speciale interesse. Hij gelooft dat kunst bij uitstek in staat is onze rituele beleving te versterken. Zo gaf Ballemans publieke rituelen vorm op bijvoorbeeld de Parade in Den Bosch en de carnavalsoptocht in Willemstad, Curaçao. Ook de sculpturen die hij in de openbare ruimte maakt tonen zijn rituele beeldtaal. Zo heeft hij zich met zijn Triomfboog (2013) tijdens muziekfestival Lowlands laten inspireren door het oude gebruik van het oprichten van erepoorten bij feestelijke gelegenheden.

http://www.yasserballemans.nl