Over en contact

Stadsmarkeringen voor een stad onderweg

De Gemeente Smallingerland werkt aan een opzienbarend en ambitieus plan. In de vier windrichtingen, bij de belangrijkste toegangswegen naar de stad, komen eigentijdse stadsmarkeringen. Gedurende twee jaar wordt in co-creatie met de stad gewerkt aan permanente state of the art kunstwerken die Drachten een nieuw aanzien zullen geven.

In vroeger tijd zorgden stadspoorten voor een afbakening van de stad. Tegenwoordig is de grens tussen stad en platteland minder duidelijk. Met bijzondere stadsmarkeringen wil Drachten weer herkenbaar worden, en als bestemming onderscheidend en attractief.

TAAK schreef in opdracht van de Gemeente Smallingerland het kunstplan dat de titel kreeg: Bestemming Drachten. Ten grondslag aan het plan ligt het idee van de reis. Innovatief en ondernemend, deze kenmerken zijn ingebakken in het Drachtster DNA. Van traditie naar vernieuwing, van maakindustrie naar Smart Industry, op weg naar duurzame energie transitie. Van een stad waar van alles te ontdekken valt, naar een culturele hub. Kortom, Drachten is onderweg en maakt sprongen richting de toekomst. Deze ontwikkelingen die zo bepalend zijn voor de identiteit van Drachten, werden vertaald naar kunstopdrachten. Sensaties die horen bij het reizen: de uitnodiging, de droom, het onderweg zijn, en visies op de toekomst, worden per locatie door kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgewerkt. Zij zullen zich verdiepen in de dynamiek van de plek, en de lokale potentie en betekenis naar boven halen.

Een bijzondere positie binnen het plan is er voor locatie West: de Tussendiepen. Voor dit deels nog oningevulde, avontuurlijke bedrijventerrein worden nieuwe culturele en recreatieve bestemmingen voorzien. Bestemming Drachten draagt bij aan de ontwikkeling van dit terrein met een cultureel programma, en in samenwerking met lokale, creatieve en ondernemende geesten.

Meer weten? Neem contact op met:

Anneth Heslinga / Gemeente Smallingerland:

a.heslinga@smallingerland.nl

Christiane Bosman / TAAK:

christiane@taak.me