Locatie Oost

Bekijk hier de video die werd gemaakt op locatie oost in januari 2017. Dubbel klik op de video voor weergave op volledig scherm.

Frank Koolen

Frank Koolen – Monument voor Toekomstig Geluk, 2018

In het oosten van Drachten is het vooruitgangsdenken van het Modernisme van de jaren zestig nog goed te zien in de vorm van de drie Tjaardaflats. De woningen werden vormgegeven met een blik op een socialere toekomst, waarin voor iedereen passende huisvesting zou bestaan. Die toekomstgerichtheid was in die tijd ook te zien in de ruimtevaart: er werden raketten gebouwd in de hoop nieuwe werelden te kunnen bereiken. Drachten richt zich opnieuw op de toekomst en heeft kunstenaar Frank Koolen gevraagd om met een kunstwerk bij de Tjaardaflats de reis naar de toekomst van de stad te verbeelden. Op zoek naar een tijdloos symbool voor hoop en idealisme grijpt Koolen, geïnspireerd door de Tjaardaflats en hun bewoners, terug naar het hoogtepunt van de jaren zestig: de eerste raket die een mens op de maan bracht.

 

Monument voor Toekomstig Geluk, Frank Koolen. Foto: Harry Blokzijl

Het kunstwerk lijkt gemaakt door de handen van een reuzenkind, uitgevoerd in de herkenbare kleuren van De Stijl. Geïnspireerd door de kinderlijke humor van Dada, een kunststroming met een bijzondere geschiedenis in Drachten, werkte Frank Koolen samen met zijn zevenjarige dochter aan het ontwerp. Want wat past beter bij dromen over de toekomst dan de positiviteit van een kind?

Koolen voegt daarbij nog een verrassend element toe. De raket is namelijk de komende tien jaar het middelpunt van een loterij. Elke eerste maandag van de maand kleurt de punt rood, blauw of geel (de kleuren van de drie flats) en verschijnt een huisnummer. De bewoners van die flat ontvangen een prijs die beschikbaar wordt gesteld door een Drachtster ondernemer of organisatie. Via de Monument voor Toekomstig Gelukskrant, die twee keer per jaar in de flats wordt verspreid, komen we meer te weten over de winnaars. Daarbij is er ook de jaarlijkse VerTjaardag, een feest voor alle bewoners van Tjaarda. Zo leren buren elkaar weer wat beter kennen.

Hoewel de raket niet opstijgt en de idealen van de jaren ’60 plaats hebben gemaakt voor nieuwe dromen, hoopt Koolen met dit unieke kunstwerk een blijvende ontmoetingsplek te creëren. Zo wordt Monument voor Toekomstig Geluk voor bewoners, maar ook voor passanten, een kleurrijk symbool voor wat ons allen verbindt: de wens gelukkig te zijn en dat gevoel met anderen te kunnen delen.

Monument voor Toekomstig Geluk 2018 is het eerste kunstwerk dat als onderdeel van Stadsmarkeringen Bestemming Drachten werd gerealiseerd. De onthulling was op 9 november 2018. Klik hier voor het programma en foto’s.

 

Monument voor Toekomstig Geluk 2018 podcast

Wat vinden de bewoners van de Tjaardaflats van hun Monument voor Toekomstig Geluk? We lieten ze aan het woord in de podcast die Frank Koolen samen met Radna Rumping maakte. Met dank aan Wim, Janke, Anna, Alfred, Adri, Flint en Sam. Beluister m hier!

 

Studenten van ROC Friesche Poort filmden de onthulling van Monument voor Toekomstig Geluk, 2018. Bekijk hier de video!

Wilt u ook een prijs beschikbaar stellen voor de loterij?

De prijzen die maandelijks worden verloot worden ter beschikking gesteld door Drachtster ondernemers en organisaties. Heeft u ook een leuke prijs voor de loterij? Vul dan de voucher in en mail deze naar info@taak.me. Lees daarbij ook de algemene voorwaarden.  Download hier: Voucher en algemene voorwaarden

 

——————————

Over Frank Koolen

Frank Koolen (1978, Maastricht) werkt sinds 2003 aan o.a. videowerken, performances, fotografie en installaties. Zijn werk kan omschreven worden als een voortdurende zoektocht naar de schoonheid van ontdekking en het geluk van herkenning. De kunstwerken zijn context gebonden; Koolen laat zich leiden door ervaringen in een bepaalde omgeving die hij vervolgens naar zijn hand zet. Een sprekend voorbeeld is de installatie Play Hard (2015), onderdeel van Koolens eerste solotentoonstelling in Museum of Contemporary Art Roskilde, Denemarken. Frank Koolen’s werk werd getoond in galeries en musea in binnen- en buitenland zoals in de Oude Kerk Amsterdam, Marres Maastricht, Schunck* Heerlen, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en Museum van Bommel van Dam, Venlo. In 2012 en 2013 cureerde Koolen de tentoonstelling KAAP 2013 (voorheen de Kinderbiënnale), Fort Ruigenhoek, Utrecht/Groenekan, Middelheimmuseum en The Great Escape bij Willem Baars Projects Amsterdam.

www.frankkoolen.com

 

————–

Monument voor Toekomstig Geluk is gerealiseerd in samenwerking met de Vereniging van Eigenaren van de Tjaardaflats. Met dank aan: Provincie Fryslân, Mondriaanfonds, Rabobank Fonds Coöperatief Dividend en Iepen Mienskipsfûns. Dit project is onderdeel van de investeringsagenda Drachten Heerenveen.