Reisbureau Zonderling gaat de hoogte in – Yasser Ballemans trekt zich terug

 

Op zaterdag 23 juni om 15.00 uur neemt Yasser Ballemans zijn intrede in Reisbureau Zonderling in bijzijn van de wethouder. 

Wie vanaf zaterdag 23 juni over De Tussendiepen in het Westen van Drachten rijdt of wandelt ziet iets opmerkelijks. Voor De Sluisfabriek staat een gebouwtje, bevestigd op een 7-meter hoge paal. En ook al zie je nauwelijks teken van leven, het gebouwtje wordt bewoond. Hier huist kunstenaar Yasser Ballemans in zijn zelfbenoemde Reisbureau Zonderling. Een week lang sluit Yasser zich in afzondering in het reisbureau op. Niet alleen gaat hij hier in eenzaamheid op een innerlijke ontdekkingstocht, ook is hij volledig afhankelijk van de giften van Drachtsters. Elke dag, om 18.00 uur precies komen Drachtsters hem voeden: met eten en drinken, maar ook met objecten, foto’s en verhalen over Drachten. Met deze inbreng gaat Yasser in Reisbureau Zonderling aan de slag. Hij voegt iets toe, verandert, kneedt en vormt, totdat er een tentoonstelling van bijzondere objecten ontstaat. Na een week, op zaterdag 30 juni tijdens Simmerdeis, theater – en muziekfestival, zakt het reisbureau naar de grond en opent de zonderling de deuren voor publiek. Iedereen is dan welkom om te komen ontdekken welke geheimen Drachten al die tijd verborgen hield. En om vervolgens met al deze verhalen zelf op onderzoek te gaan in eigen stad!

Welk verhaal heb jij voor Reisbureau Zonderling?

Elke Drachtster heeft wel een mooi verhaal of herinnering over de eigen stad. Vaak speelt water hierin een rol. Drachten heeft van oudsher een sterk huwelijk met water, een verbintenis die bij de ontwikkeling van het Waterfront Drachten opnieuw onder de loep wordt genomen. Speciaal vraagt de Zonderling dan ook om herinneringen, objecten en foto’s die iets prijsgeven over deze bijzondere relatie van Drachtsters met water. Elke dag van de week neemt een andere organisatie, bedrijf of instelling de taak op zich om in een speciaal hiervoor ontworpen kar Reisbureau Zonderling te voeden met inspiratie. Daarnaast kan elke Drachtster een eigen verhaal kwijt op een ansichtkaart die op verschillende plekken in Drachten te vinden is. Welke herinnering aan water heb jij voor Reisbureau Zonderling?

Na zaterdag 30 juni, als Reisbureau Zonderling geopend is als onderdeel van de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 vindt een aantal workshops plaats waarbij het herontdekken van Drachten centraal staat.

Meer informatie en aanmelden? Houd www.bestemmingdrachten.nl in de gaten of mail naar info@taak.me

Reisbureau Zonderling is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds.

Met dank aan: Corn Metaalbewerking RN Machinebouw, BKF, Kijlstra, IBH, en uiteraard iedereen die Reisbureau Zonderling komt voeden: Craftwurk, De Blauwe Roek, Openbare Bibiotheek Drachten, www.leeneenfries.nl, Museum Dr8888, Simmerdeis en de Beve Tussendiepen.