Reisbureau Zonderling gaat de hoogte in – Yasser Ballemans trekt zich terug

 

 

 

Leen-Fries Willem Wilstra bakt visjes en vertelt verhalen.

Foto’s: Sieta Stel Fotografie 

 

Zeven dagen sluit Ballemans zich op als zonderling in Reisbureau Zonderling. Gedurende een week kan hij alleen eten en kunst maken van wat hem wordt geschonken. Daarnaast verzamelt hij verhalen, objecten en anekdotes over interessante plekken in Drachten. Daarbij ligt de nadruk op de relatie met het water.

Elke dag om 18.00 uur neemt een andere organisatie in Drachten de rol op zich om Yasser te voeden. Daarbij kun je je verhaal kwijt op ansichtkaarten die door Drachten worden verspreid. Organisaties die het Reisbureau zullen voeden zijn: Craftwurk, De Blauw Roek (Atelier & kunstuitleen van kunstenaars met een beperking), Openbare Bibliotheek Drachten, Museum Dr88888, Simmerdeis en de Beve Tussendiepen.

Op 25 juni ontfermde Bibliotheek Drachten zich over de zonderling. Om 18.00 uur stonden zij samen met leen-Fries Willem Wilstra van Leen een Fries onderaan Reisbureau Zonderling. Willem Wilstra zit in het bestuur van het skûtsje De oude Trijntje en weet veel over de geschiedenis van turf en het water in Drachten. Hij bracht foto’s en verhalen en sprak Yasser toe. En hij bracht zelfgebakken visjes van Lauwersoog mee, zijn specialiteit!

Aan het eind van de week, op zaterdag 30 juni om 15.00 uur, tijdens Simmerdeis, gaat het huisje naar beneden. Vervolgens functioneert het gedurende de zomer als tentoonstelling en als reisbureau van waaruit Drachten (her)ontdekt kan worden.

Op zondag 1 juli om 13.00 uur interviewt Ton van der Laan van de Leeuwarder Courant Yasser Ballemans over zijn belevenissen, een week lang in afzondering, op een 7-meter hoge paal. Kom luisteren èn kijken in de tentoonstelling Bestemming Drachten. Aanmelden is niet nodig.

Reisbureau Zonderling is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds. Met dank aan: Corn Metaalbewerking RN Machinebouw, BKF, Kijlstra, IBH, en uiteraard iedereen die Reisbureau Zonderling komt voeden: Craftwurk, De Blauwe Roek, Openbare Bibiotheek Drachten, www.leeneenfries.nl, Museum Dr8888, Simmerdeis en de Beve Tussendiepen.