Tentoonstelling Bestemming Drachten 2018

Van 29 juni tot en met 7 oktober 2018 was de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 te bezoeken en beleven in de karakteristieke Sluisfabriek, het oudste industriële gebouw van Drachten. Kunstenaars Henk Hofstra, Yasser Ballemans, William Speakman en Melle Smets & Kris De Decker verbeeldden hier drie maanden lang hun visies en nodigden het publiek uit om Drachten opnieuw te gaan ontdekken. Met hun kunstwerken en prototypes droegen zij bij aan de Visie Waterfront Drachten en bevroegen zij de rol die kunst kan spelen bij gebiedsontwikkeling.

Melle Smets & Kris De Decker – Human Power Plant

Smets en De Decker onderzochten met de Human Power Plant de mogelijkheden van een moderne samenleving, gedreven door menselijke spierkracht. In Drachten richtten zij hun aandacht op een steunpilaar van de Nederlandse economie: de baggerindustrie. In De Sluisfabriek maakten zij het publiek deelgenoot van hun onderzoek naar een baggerboot op spierkracht èn kon je zelf testen hoeveel energie jouw spieren opwekken.

 

 

William Speakman – Zoetwaterwereld

William Speakman filmde onder het oppervlak van verschillende wateren in en rondom Drachten. Zijn video-installatie Zoetwaterwereld dompelt je onder in een schemerig grensgebied, een wereld tussen licht en donker. Onbekende onderwaterlandschappen doemen op uit de duisternis en waterplanten zweven als droomresten voorbij. Zo zou een amfibie zich kunnen voelen, een wezen dat leeft tussen water en land.

 

 

Reisbureau Zonderling – Yasser Ballemans

Bijna een week woonde Yasser Ballemans in zijn huisje op een 7-meter hoge paal voor De Sluisfabriek, afhankelijk van wat Drachtsters hem kwamen brengen: eten en drinken, maar ook verhalen en objecten die te maken hebben met bijzondere locaties in Drachten. Hiermee maakte hij kunst en een tentoonstelling die voor iedereen te bezoeken was vanaf het moment dat het Reisbureau daalde op zaterdag 30 juni. Op 21, 22 en 23 september organiseerde hij tevens workshops waarbij het herontdekken van Drachten centraal stond.

 

 

Henk Hofstra – It Eilân

In De Sluisfabriek bouwde Henk Hofstra samen met Drachtsters aan een gigantische constructie, een drijvend sculptuur-eiland. De vraag hoe het Waterfront vorm moet krijgen, stelt Henk Hofstra namelijk het liefst aan Drachtsters zelf. In een serie workshops nodigde hij iedereen uit om samen met hem te bouwen aan beelden voor de toekomst. Het sculptuur-eiland ging op 7 september te water waarna het op verschillende locaties aan het Waterfront aanmeerde.

 

Foto’s: Vika Ushkanova

De tentoonstelling maakte deel uit van Bestemming Drachten, een initiatief van de gemeente Smallingerland voor stadsmarkeringen in de vier windrichtingen van Drachten. Impressies van de kunstwerken voor Noord-, Oost- en Zuid-Drachten waren ook te zien in de tentoonstelling.

Bestemming Drachten 2018 was tot en met 7 oktober te bezoeken op vrijdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Adres: De Sluisfabriek, Tussendiepen 6, Drachten