Hoeveel energie wek jij op met spierkracht? Doe mee aan de Low Tech Dredging Workshop op 24 mei

Donderdag 24 mei 2018 van 13.00 – 17.00 uur, Gaasterdjip Drachten

Bekijk hier het filmpje dat Kreftich, leerbedrijf van ROC Friese Poort maakte van de workshop!

Impressie Baggerkolonie Friesland 2030, Melle Smets 2018

Ben je gezond en werk je graag in de buitenlucht? Ben je geïnteresseerd in cultureel erfgoed en geïnspireerd om mee te bouwen aan een duurzame toekomst? Dan hebben we jouw hulp nodig om de eerste baggerkolonie van de 21ste eeuw uit de grond te stampen. De eerste workshop Low Tech Dredging in Drachten vond plaats op 24 mei. Deelnemers zullen nooit meer op dezelfde manier naar een plas water kijken!

Met het Human Power Plant project onderzoekt kunstenaar Melle Smets in samenwerking met Kris de Dekker de mogelijkheden van menselijke energieproductie in een moderne maatschappij. In hun tweede case study richten zij hun aandacht op een steunpilaar van de Nederlandse economie: de baggerindustrie. Discussies over duurzaamheid gaan meestal over huizen, auto’s en apparaten, maar hoe zit het dan met grote infrastructuurprojecten en onderhoudswerken? Als vaarwegen en havens een paar jaar niet zouden worden uitgebaggerd, dan komt de Nederlandse economie letterlijk tot stilstand. Helaas gebruiken moderne baggermachines enorme hoeveelheden olie, wat niet duurzaam is.

De Nederlandse vaarwegen en havens werden eeuwenlang met de hand uitgebaggerd, gebruikmakend van zeer eenvoudige gereedschappen. Wat als we dat opnieuw zouden (moeten) doen? Menskracht is de meest duurzame energiebron die er bestaat, maar hoeveel mensen hebben we nodig om de vaarwegen en havens open te houden met alleen maar spierkracht? Waar halen we die mensen vandaan? En kunnen we technologie ontwikkelen die door mensen aangedreven baggerwerkzaamheden efficiënter maakt? We onderzoeken deze vragen in Friesland!

Tijdens de workshop werd samen met deelnemers een natuurlijke haven met de hand uitgebaggerd, daarbij gebruikmakend van oude types zelf gebouwde gereedschappen. Zo kon niet alleen worden achterhaald welke baggertechnieken het beste werken of hoe lang het duurt om met de hand een kubieke meter slib naar boven te halen, met de verzamelde gegevens kan ook worden berekend hoeveel mensen er nodig zijn om de provincie en het hele land met alleen maar menskracht uit te baggeren.

Vanaf 28 juni tot en met 7 oktober 2018 is een installatie te zien van de Human Power Plant in De Sluisfabriek als onderdeel van de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018. Lees hier meer over het project van Melle Smets.