‘Just what is it that makes today’s Dada so different, so appealing?’ sprak Pop-Art kunstenaar Richard Hamilton. Een mooie ondertitel van de tentoonstelling Beyond Dada en De Stijl part II die opent in Museum Drachten op 21 juli. Frank Koolen is een van de deelnemende kunstenaars die zich graag laat inspireren door de Dada spirit: de humor, de antikunst en het hergebruik van alledaagse voorwerpen.
In de Stijlkamer gewijd aan het leven en werken van de Drachtster broers Rinsema – behalve schoenmakers in Drachten ook actief als dadaïstische beeldend kunstenaars en schrijvers – presenteert Frank Koolen een voorproefje op zijn Monument voor Toekomstig Geluk. Het werk getiteld ‘Blok (van dichtbij en uit de verte)’ is een ruimtelijke assemblage die het midden houdt tussen een kast en een miniatuur flatgebouw waarin onderdelen van zelfgemaakte poppenhuizen, gebruiksvoorwerpen en handzame sculpturen een absurd spel spelen rondom de centrale vraag: ‘Wat is thuis?’.
Het Monument voor Toekomst Geluk is de eerste stadsmarkering die wordt opgeleverd in het oosten van Drachten bij de Tjaardaflats. Koolen geeft de bewoners van de Tjaardaflats een raket als symbool voor hoop en idealisme. Hiermee refereert hij aan een van de hoogtepunten van het modernisme in de jaren zestig, de lancering van de Apollo 11. De raket is het centrale punt van een humoristische loterij. Elke maand, als het licht in de punt van de raket van kleur verandert en er een huisnummer in de cockpit verschijnt, valt een van de bewoners van de flats in de prijzen. Het Monument voor Toekomst Geluk wordt dit najaar onthuld.
Monument voor Toekomstig Geluk wordt gerealiseerd dankzij een bijdrage van Mondriaan Fonds, Rabobank Fonds Coöperatief Dividend en Iepen Mienskipsfûns.