Lancering Monument voor Toekomstig Geluk, 2018

 

Kunstenaar Frank Koolen liet zich voor Monument voor Toekomstig Geluk 2018 inspireren door de jaren ’60, de tijd waarin de Tjaardaflats werden gebouwd. De jaren ’60 werden gekenmerkt door een rotsvast geloof in vooruitgang. Op zoek naar een tijdloos beeld dat dit idealisme uitdrukt besloot Koolen de Tjaardaflatbewoners daarom een raket te geven. Hiermee verwijst hij naar een belangrijk symbool voor geloof in een betere toekomst: de eerste mens op de maan.

Monument voor Toekomstig Geluk 2018 is geen raket volgens het NASA-boekje, maar lijkt gemaakt door de handen van een reuzenkind, uitgevoerd in de herkenbare kleuren van De Stijl. Geïnspireerd door de kinderlijke humor van Dada, een kunststroming met een bijzondere geschiedenis in Drachten, werkte Frank Koolen samen met zijn zevenjarige dochter aan het uiteindelijke ontwerp. Want wat past beter bij dromen over de toekomst dan de positiviteit van een kind?

 

Monument voor Toekomstig Geluk, Frank Koolen. Foto: Harry Blokzijl

Koolen voegde daarbij nog een verrassend element toe. De raket is namelijk de komende tien jaar het middelpunt van een maandelijkse loterij. Elke eerste maandag van de maand kleurt de punt rood, blauw of geel (de kleuren van de drie flats) en verschijnt een huisnummer. De bewoners van de betreffende flat vallen in de prijzen en worden in het zonnetje gezet door een Drachtster ondernemer of organisatie. Via de Monument voor de Toekomstig Gelukskrant, die twee keer per jaar huis aan huis bij alle bewoners van de Tjaardaflats wordt verspreid, komen we meer te weten over de winnaars. Zo leren de flatbewoners hun directe buren weer iets beter kennen.

Hoewel de raket niet opstijgt en de idealen van de jaren ’60 plaats hebben gemaakt voor nieuwe dromen, hoopt Koolen met dit unieke kunstwerk een blijvende ontmoetingsplek te creëren. Zo wordt Monument voor Toekomstig Geluk 2018 voor bewoners van Tjaarda, maar ook voor andere Drachtsters én passenten, een kleurrijk symbool voor wat ons allen verbindt: de wens gelukkig te zijn en dat gevoel met anderen te kunnen delen.

Programma vrijdag 9 november, va 16.30 uur

  • Ontvangst met een drankje bij Monument voor Toekomstig Geluk 2018
  • Welkom door de VvE van de Tjaardaflats
  • Toelichting door kunstenaar Frank Koolen
  • Onthulling door wethouder Marjan Sijperda
  • Start eerste loterij onder alle aanwezigen. Doe mee en win leuke prijzen!

Wilt u als bewoner van de Tjaardaflats NIET deelnemen aan de maandelijkse loting, schrijf u dan vòòr 9 november uit door een email te sturen aan: info@taak.me

Monument voor Toekomstig Geluk wordt gerealiseerd dankzij een bijdrage van Mondriaan Fonds, Rabobank Fonds Coöperatief Dividend en Iepen Mienskipsfûns. Het project is onderdeel van de investeringsagenda Drachten – Heerenveen.

Lees hier meer over Monument voor Toekomstig Geluk

 

Monument voor Toekomstig Geluk podcast

Wat vinden de bewoners van de Tjaardaflats eigenlijk van hun Monument voor Toekomstig Geluk? We lieten ze aan het woord in de podcast die Frank Koolen samen met Radna Rumping maakte. Met dank aan Wim, Janke, Anna, Alfred, Adri, Flint en Sam. Beluister m hier!

 

 

 

Foto’s: Harry Blokzijl